Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie kotlety

Ruskie kotlety

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 6218

Co by od mięsa trochę odpocząć, polecam ruskie kotleciki na obiad niedzielny

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 150 g twarogu chudego
  • 1 jajo
  • 40 g cebuli
  • koperek
  • tłuszcz do smażenia
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • Opcjonalnie panierka: - 1 jajo
  • bułka tarta
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia)

  2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Cebulę szklimy i ostygniętą dajemy do reszty. Tłuczemy wszystko ponownie.

  3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie.

  4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą (ja tak zrobiłam, a mąkę sypałam przez sitko tak jak cukier puder) lub obtaczacie kotlety w typowej panierce i smażymy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń