Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryba na ostro w czerwonym winie"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Rybę wypatrosz, następnie dobrze umyj i osusz. Cytrynę pokrój w plastry, a czosnek obierz. Rybę w środku posól i napełnij posiekanymi ziołami oraz czosnkiem.
Ostrym nożem natnij kilkakrotnie bok ryby i włóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia.
Rybę obłóż plastrami cytryny i zalej oliwą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 25 minut.
Do upieczonej ryby dodaj cebulki. Całość podgrzej chwilę w piekarniku.
Danie wyłóż na talerz z winnymi cebulkami. Podawaj z podpieczonym białym pieczywem lub ryżem. Przed podaniem udekoruj rybę ziołami.
Sos
Marynowane cebulki odsącz z marynaty na sitku. W tym czasie rozgrzej garnek i wrzuć cebulki. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę.
Do cebulek wlej wino i ocet. Wsyp cukier i podgrzewaj do chwili, aż się rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez około 10-15 minut.
Kiedy wino zredukuje się do połowy, dodaj masło i gotuj jeszcze przez chwilkę. Według uznania dopraw sos solą i pieprzem.Źródło: Na żywo