Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Przepis dnia 2015-12-25
Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 100

Dodano:

Odsłon: 8182

To jedno z moich ulubionych, lekkich dań dla dzieci. Wygląda kolorowo i apetycznie.

Składniki

  • 1 kg filetu z dorsza (bez skóry)
  • 2-3 szklanki wody
  • 700 g marchewki
  • 200 g pora (biała i jasnozielona część)
  • 200 g cukinii
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g pietruszki
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • mąka do obtoczenia ryby
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i cukinie. Pora kroimy w drobną kosteczkę. Do dużego garnka wkładamy masło i dusimy pora przez ok. 10 minut. Potem dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, słodką paprykę, pieprz i zalewamy 2 szklankami wody. Po 10 minutach dodajemy startą cukinię. Dusimy ok. 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę. Co pewien czas mieszamy. Jeżeli potrzeba, dolewamy wodę. Odstawiamy do wystygnięcia. Zostawiamy na całą noc w lodówce.

  2. Garnek z warzywami wyjmujemy z lodówki. Odgrzewamy na małym ogniu przez ok. pół godziny. Doprawiamy pieprzem (jeżeli potrzeba) i sokiem z cytryny.

    W tym czasie przygotowujemy rybę. Oczyszczamy, sprawdzamy czy nie ma ości i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni.

    Usmażone kawałki ryby przekładamy np. do żaroodpornego naczynia (łatwiej będzie ją wtedy odgrzać) i nakładamy na nie warzywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tanisza 19 grudnia 2015 bardzo ładne zdjęcie, tak że widac, ze warzywa po tak długiej obrópce cieplnej są wysuszoną papką. Kto starte przesmażone wcześniej warzywa gotuje dwa razy po godzinie i potem jeszcze odgrzewa w piekarniku. Pozbywasz się walorów nie tylko smakowych, ale i odżywczych. Ja warzywa do ryby greckiej przesmażam parę minut a następnie dodaję niewielką ilość wody z przyprawami i uzupełniam ją w razie potrzeby, Cały proces trwa góra 0,5 h warzywa nie są surowe, ale trzymają ' formę'' nie ucieka z nich smak i aromat. Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 grudnia 2015 Tradycyjne pysznosći :) Piękna prezentacja :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń