Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 11595

Ryba po grecku gości na wielu stołach wigilijnych, jednak jest to doskonałe danie na zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień, jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie.

Składniki

  • 800 g świeżej lub mrożonej ryby morskiej najlepiej filet
  • 2 cebule
  • 1 por biała część
  • 2 pietruszki
  • 5 marchewek
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po grecku

Przygotowanie

  1. Ryby jeśli są mrożone to rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na około pół godziny – staną się dzięki temu jędrne. Solimy i pieprzymy z obu stron i panierujemy w mące.

  2. Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w bardzo cienkie paseczki.

  3. Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

  4. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Dorzucamy liście laurowe, ziele, cynamon i pieprz w ziarnach.

  5. Gdy już trochę zmiękną, dodajemy rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat, solimy i dusimy pod przykryciem około 15 minut (do miękkości warzyw), pilnując by woda całkiem nie odparowała i co jakiś czas mieszając.

  6. Wykładamy warstwę ryby i przykrywamy ją warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń