Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po japońsku.

Ryba po japońsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1475

Dodano:

Odsłon: 17704

Przepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Sprawdzi się świetnie jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie!

Składniki

  • Ryba:
  • Około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza.
  • sol i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Składniki na ciasto: Zalewa:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • Zalewa:
  • 2 czerwone papryki
  • 5 konserwowych ogórków
  • 1 cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki keczupu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • sol i pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po japońsku.

Przygotowanie

  1. Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto:

  2. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, szczyptę soli, mleko i odpowiednia ilość wody do uzyskania gęstego ciasta. Całość dobrze wymieszać i odstawić na minimum 15 minut.

  3. W międzyczasie zrobić zalewę: obraną cebule pokroić w piórka i podsmażyć na gorącym oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona w paseczki paprykę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość podsmażyć. Kiedy papryka lekko zmięknie, zdjąć z grzania.

    Do garnka wlać wszystkie składniki na marynatę, doprawić sola i pieprzem, dobrze wymieszać i zagotować. Kiedy zalewa się zgotuje zdjąć ja z grzania i dodać do niej usmażone wcześniej warzywa.

    Następnie usmażyć rybę: Na sporej ilości gorącego oleju usmażyć obtoczoną w cieście rybę.

  4. Usmażona rybę wyłożyć na półmisku i zalać przygotowana wcześniej zalewą z warzywami. Rybę można układać warstwowo.

    Rybę można serwować na gorąco lub zimno. Świetnie smakuje na drugi dzień, można ją wiec przygotować z wyprzedzeniem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń