Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj chce podzielić się z Wami przepisem na pyszne filety rybne duszone w pikantnym sosie pomidorowym, do tego mnóstwo warzyw i ciecierzycy. Mój marokański tagine rybny to idealny dodatek do kuskusu lub ryżu, który można przygotować w 30 minut! Pyszne i zdrowe, nie może być lepsze!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 471
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 808
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 471
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 808
Składniki
W dużej misce wymieszać przyprawy do ryby i oliwę z oliwek. W tak przygotowanej marynacie zamarynować rybę. Można to zrobić nawet dzień wcześniej.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać 3 ząbki startego czosnku i krótko smażyć do momentu aż czosnek zacznie mocno pachnieć. Następnie na patelnie dodać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory i paprykę, oraz jeśli używacie chilli. Całość pogotować przez 4 minuty mieszając.
Po tym czasie dodać odsączoną i opłukaną ciecierzycę, posiekaną kolendrę i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem 20 minut.
Do gotowego sosu dodać sok z cytryny i przełożyć zamarynowane kawałki ryby. Rybę zanurzyć w sosie tak aby była nim dobrze pokryta. Na samym wierzchu ułożyć plasterki cytryny, przykryć pokrywka i gotować następne 10 – 15 minut. Czas gotowania ryby zależy od jej wielkości i grubości. Gotowa rybę przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego!