Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba w pomidorach"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 792
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
czas ok. 50 min; porcja – 290 kcal, cena 3,50 zł
Rybę opłucz, osusz. Kawałek korzenia imbiru (1-2 cm) obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z sokiem z cytryny, sosem sojowym oraz miodem. Marynatę dopraw solą, posmaruj filety, odstaw na kilka godzin.
Szalotki (lub jedną większą cebulę) obierz, opłucz, a potem drobno posiekaj. Pomidory ułóż na sicie, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pomidorów posiekaj.
Filety ułóż na blasze do pieczenia. Posmaruj marynatą. Zapiekaj ok. 25 min w 180 st. W tym czasie w rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekany czosnek i szalotki, krótko przesmaż, dodaj pomidory. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 15 min.
Opłucz kilka gałązek ziół, otrzyj listki. Dodaj do sosu, wymieszaj. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Wrzuć rybę, chwile razem ogrzewaj.Źródło: Świat kobiety