Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba w sezamie"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 196
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 196
Składniki
Filety opłucz, osusz, pokrój w podobnej wielkości kostkę. Skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
Przygotuj trzy osobne miseczki. Do jednej wsyp mąkę. Do drugiej wbij jajko, rozkłóć widelcem. W trzeciej miseczce umieść ziarna sezamu. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju.
Kawałki ryby obtaczaj kolejno w mące i jajku, a na koniec panieruj w sezamie. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż z każdej strony na rumiano. Usmażone kawałki ryby wykładaj na papierowe ręczniki kuchenne, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple (np. na talerzu pod przykryciem).
Mango umyj, obierz ze skórki. Odkrój miąższ od pestki, pokrój go w drobną kostkę. Pomidory opłucz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Pokrój w małą kosteczkę obraną cebulę.
Wymieszaj mango, pomidory i cebulę. Salsę skrop olejem i sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i chili. Podawaj do ryby w sezamie.
Czas ok. 35 min; porcja – 240 kcal, cena 3 zł.
Posadziłaś w doniczce kolendrę? Pamiętaj, by trzymać ją na słonecznym parapecie i często podlewać. Jeśli nie zależy ci na owo- cach (ziarnach), obrywaj tworzące się kwiato- stany. Wówczas listki będą duże i aromatyczne.Źródło: Świat kobiety