Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryba z pieczarkami"
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45650
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23133
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1373
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45650
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23133
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1373
Składniki
Filety opłucz, osusz na papierowym ręczniku. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na kawałki. Obrane cebule poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę na jasnozłoty kolor. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki, smaż razem, często mieszając, około 5 minut. Wlej śmietanę.
Duś całość 15 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, resztą soku z cytryny oraz posiekaną natką. Rybę oprósz lekko mąką, usmaż na 2-3 łyżkach oleju. Polej sosem pieczarkowym. Udekoruj gałązkami koperku.
Ryby najlepiej smażyć na odkrytej patelni. Tylko wówczas będą chrupiące. Z tego samego powodu nie należy przykrywać usmażonych już i zdjętych z patelni porcji. Pamiętaj też, by przed m osuszyć ryby papierowym ręcznikiem kuchennym.
Jest to szczególnie ważne w przypadku mrożonych filetów, które po rozmrożeniu ociekają wodą. Aby się jej pozbyć, należy ryby odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażarki i posolić.Źródło: Świat kobiety