Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rybna zapiekanka z makaronem"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Makaron (nitki, wstążki) ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.
Brokuł oczyść, odetnij zgrubiałą łodygę, podziel na różyczki. Warzywo zblanszuj w osolonym wrzątku, odcedź. Opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki i pozbaw gniazd nasiennych pomidory.
Jeśli chcesz, możesz też wcześniej sparzyć je wrzątkiem, przelać zimną wodą, a następnie obrać ze skórki. Ryby rozmroź.
Formę do zapiekania posmaruj obficie masłem. Kolejno układaj: ugotowany i odcedzony makaron, rozmrożone filety, różyczki brokułu oraz ćwiartki pomidorów. Przygotuj sos.
W miseczce wymieszaj starannie szklankę słodkiej śmietanki razem z rozbitymi jajkami. Żółty ser zetrzyj na tarce, dodaj do sosu. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Zalej zapiekanki. Piecz 60 min w 170 st.
Przed zapiekaniem warzywa warto zblanszować (brokuły, fasolka, kalafior), przesmażyć (cebula, por, marchew) lub ugotować (ziemniaki). Wyjątkiem są zawierające dużo wody pomidory, cukinia czy bakłażany.Źródło: Świat kobiety