Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega pyszne i sycące. Kolejna inspiracja Jamie Oliver aczkolwiek troszkę zmodyfikowana
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30924
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3640
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4479
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1140
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30924
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3640
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4479
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1140
Składniki
Pół cytryny wyciskamy na talerz dodajemy łyżkę pasty curry tikka. Mieszamy i marynujemy w tym filety. Odstawiamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w plasterki. kolendrę ( pietruszkę ) drobno siekamy. Wkładamy do garnka o szerokim dnie z 2 łyżkami oliwy i resztą pasty curry. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i dusimy ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z soczewicą i kalafiorem. Wlewamy ok . 500 - 600 ml wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min, aż soczewica zmięknie a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem goździków. ( Jeden kubek ryżu, dwa kubki wody). Filety smażymy na suchej patelni ( najlepiej z powłoką teflonową aby ryba nie przywarła ), 3-5 min zz każdej strony. Podajemy razem lub osobno, dodając jogurt według uznania.