Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega pyszne i sycące. Kolejna inspiracja Jamie Oliver aczkolwiek troszkę zmodyfikowana
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22358
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14017
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4363
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 475
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22358
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14017
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4363
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43349
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 538
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 475
Składniki
Pół cytryny wyciskamy na talerz dodajemy łyżkę pasty curry tikka. Mieszamy i marynujemy w tym filety. Odstawiamy. Cebulę, czosnek i imbir kroimy w plasterki. kolendrę ( pietruszkę ) drobno siekamy. Wkładamy do garnka o szerokim dnie z 2 łyżkami oliwy i resztą pasty curry. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i dusimy ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z soczewicą i kalafiorem. Wlewamy ok . 500 - 600 ml wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min, aż soczewica zmięknie a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem goździków. ( Jeden kubek ryżu, dwa kubki wody). Filety smażymy na suchej patelni ( najlepiej z powłoką teflonową aby ryba nie przywarła ), 3-5 min zz każdej strony. Podajemy razem lub osobno, dodając jogurt według uznania.