Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 774
Dodano: 28.05.2014
Odsłon: 2290
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
w obszernym rondlu podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać obrane i pokrojone w grubszą kostkę bataty chwilę podsmażać. Dodać wszystkie sypkie przyprawy i obsmażać jeszcze chwilkę aż puszczą aromat. Podlać wodą zagotować. Dodać pomidory, fasolkę, cieciorkę, pokrojone chilli (albo drobno jeśli nie przeszkadza nam potem w daniu lub w 2-3 kawałkach jeśli chcemy żeby tylko puściła aromat i potem wyciągamy) , dodajemy również pastę curry. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut aż bataty będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i sok wyciśnięty z połowy limonki (można też dodać kilka całych plasterków) można też dodać łyżeczkę cukru. Na koniec układamy dorsza pokrojonego w kawałki przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 10-15 minut aż ryba będzie gotowa (można 2 razy delikatnie w tym czasie przemieszać)
ja podaję z kaszą kuskus świetnie pasuje, można także zabielić kwaśnym jogurtem lub śmietana staje się wtedy bardziej łagodne.( Danie dość ostre proszę to uwzględnić jeśli mają je jeść dzieci ) polecam i SMACZNEGO:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Loreczka 29 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
Ciekawie brzmi, więc zrobiłam. Nie smakowało mi, mojej rodzinie też nie, ale to rzecz gustu. Nie odrzucam, ale i na pewno u siebie tego nie powtórzę. Pozostaję przy kuchni polskiej tradycyjnej.0 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 28 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Dorsza w ten sposób nie robiłam. Podoba mi się takie połączenie smakowe.7 Kto głosował? | Odpowiedz

cytrynkaaa 28 maja 2014Zgłoś do usunięcia
bardzo dziękuję sama musiałam się przełamać żeby tak przyrządzić rybę ale wychodzi smaczna warto czasem poeksperymentować ;)7 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 28 maja 2014Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis!6 Kto głosował? | Odpowiedz