Do góry

Dania główne Przepis na:

Rybne curry z dorsza

Rybne curry z dorsza

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 634

Dodano:

Odsłon: 2104

Pyszne aromatyczne i szybkie do zrobienia ciekawa odmiana w codziennej kuchni ... jednogarnkowe :P

Składniki

  • dorsz 4 filety
  • cebula czerowna duża 1 szt
  • bataty 4-5 szt
  • fasolka szparagowa zielona puszka 1
  • cieicorka puszka 1
  • pomidory 4 duze szt lub puszka
  • Chili 1-2 szt wg. upodobań ostrości dania
  • limonka połowa
  • kmin rzymski 2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżka
  • kolendra łyżeczka
  • sos sojowy 2-3 łyżek
  • pasta curry żółta 1-2 łyżeczek wg. upodobań ostrości dania
  • duża szklanka wody
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. w obszernym rondlu podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać obrane i pokrojone w grubszą kostkę bataty chwilę podsmażać. Dodać wszystkie sypkie przyprawy i obsmażać jeszcze chwilkę aż puszczą aromat. Podlać wodą zagotować. Dodać pomidory, fasolkę, cieciorkę, pokrojone chilli (albo drobno jeśli nie przeszkadza nam potem w daniu lub w 2-3 kawałkach jeśli chcemy żeby tylko puściła aromat i potem wyciągamy) , dodajemy również pastę curry. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut aż bataty będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i sok wyciśnięty z połowy limonki (można też dodać kilka całych plasterków) można też dodać łyżeczkę cukru. Na koniec układamy dorsza pokrojonego w kawałki przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 10-15 minut aż ryba będzie gotowa (można 2 razy delikatnie w tym czasie przemieszać)

  2. ja podaję z kaszą kuskus świetnie pasuje, można także zabielić kwaśnym jogurtem lub śmietana staje się wtedy bardziej łagodne.( Danie dość ostre proszę to uwzględnić jeśli mają je jeść dzieci ) polecam i SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Loreczka 29 listopada 2018 Ciekawie brzmi, więc zrobiłam. Nie smakowało mi, mojej rodzinie też nie, ale to rzecz gustu. Nie odrzucam, ale i na pewno u siebie tego nie powtórzę. Pozostaję przy kuchni polskiej tradycyjnej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 28 maja 2014 Dorsza w ten sposób nie robiłam. Podoba mi się takie połączenie smakowe.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 28 maja 2014 bardzo dziękuję sama musiałam się przełamać żeby tak przyrządzić rybę ale wychodzi smaczna warto czasem poeksperymentować ;)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń