Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na trochę inne risotto, bo z ze zwykłego ryżu długoziarnistego i na sposób meksykański w wersji wegańskiej. Bardzo polecam :-)
Przepis dnia
Niezwykły smak Meksyku na talerzu? To możliwe dzięki kurczakowi z warzywami w...
Odsłon: 8138
Lekko ostry brązowy ryż ze składnikami kojarzącymi się z meksykiem. W sam raz...
Odsłon: 1198
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 137
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 38
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 178
Mamy wiosnę ,już oficjalnie,a więc sezon na Jeszcze więcej sałatek uważam za...
Odsłon: 235
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 137
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 38
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnych jajek od domowego, własnoręcznie zro...
Odsłon: 178
Mamy wiosnę ,już oficjalnie,a więc sezon na Jeszcze więcej sałatek uważam za...
Odsłon: 235
Składniki
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kosteczkę. Obrane i umyte marchewki kroimy w plasterki. Pomidory wylewamy z puszki na talerz, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości, siekamy, przelewamy do naczynia blendera i blendujemy na gładko. Możemy też użyć pomidorów krojonych i od razu przelać je do naczynia blendera. W tym daniu odradzam użycie np. passaty, ma jednak inny smak i nie pasuje do tego dania. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Odmierzamy szklankę ryżu. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę, posypujemy mieloną kolendrą i kminem rzymskim i smażymy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wrzucamy szklankę suchego ryżu, mieszamy i smażymy w ten sposób, aż ryż się lekko zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę i smażymy kilka minut. Niech marchewka trochę zmięknie, by to przyspieszyć, można trochę posolić. Następnie wlewamy zblendowane pomidory. Wlewamy ok. 300 ml wody. Wrzucamy pokrojone papryki oraz filiżankę mrożonego groszku (lub groszku z marchewką). Solimy dość sporo, nie żałujmy tu soli, bo inaczej danie nie będzie smaczne. Przykrywamy i gotujemy tak ok. 25 minut. W trakcie gotowania musimy danie przemieszać od czasu do czasu. Jeżeli ryż wciągnie wodę a nadal będzie twardy, trzeba będzie dolać jeszcze trochę wody i gotować 5 minut dłużej. W międzyczasie może się okazać, że jednak trzeba dosolić więcej, dodajemy też trochę pieprzu, papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki cukru, mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy, by przyprawy się przegryzły i gotowe. Danie podajemy posypane świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego :-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z wędzonej ryby. Zapomniany przepis.
Dania główne
Tarta wielkanocna
Dania główne
Rolada serowa
Dania główne
Królik w sosie winno chrzanowym
Kotlety z wędzonej ryby. Zapomniany przepis.
Witajcie . W tym krótkim materiale chciałbym wam zaprezentować zapomniany spo...
Odsłon: 86
Tarta wielkanocna
Wielkanoc to czas pasztetów, pieczeni, wędlin…Zastanawiasz się, jak urozmaici...
Odsłon: 2228