Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż w kolorowej mieszance

Przepis dnia 2013-06-14
Ryż w kolorowej mieszance

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2744

Dodano:

Odsłon: 31612

Kolejne danie z cyklu "wykorzystujemy resztki" i zawartość naszej lodówki. Oczywiście składniki można dowolnie modyfikować, ja wykorzystałam w daniu wszystko, co wpadło mi w ręce:)

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kawałek kiełbasy drobiowej
  • resztki wędlin, które mogłyby nie dotrwać do dnia następnego
  • 1 woreczek brązowego ryżu
  • 1 woreczek białego długoziarnistego ryżu
  • 0,5 opakowania mieszanki chińskiej hortex
  • ok. 1/3 cukinii
  • puszka kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół pęczka szczypiorku
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: przyprawa azjatycka, przyprawa do grilla, słodka papryka, curry, czosnek granulowany
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczęłam od ugotowania ryżu, nastawiłam garnek z wodą, którą osoliłam po zagotowaniu i dodałam 1 łyżeczkę curry. Najpierw gotowałam ryż brązowy przez ok. 25 min., po tym czasie dołożyłam woreczek białego ryżu i gotowałam razem kolejne 15 minut (ryż brązowy i tak wyszedł dość twardy, więc można wydłużyć czas jego gotowania).

  2. W czasie gotowania ryżu przygotowałam pozostałe składniki. Kiełbasę i wędlinę drobno pokroiłam, podsmażyłam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Na koniec dodałam fileta pokrojonego w bardzo cienkie paseczki doprawiając łyżką sosu sojowego i przyprawą do grilla.

  3. W woku lekko poddusiłam mieszankę chińską i pokrojoną w słupki cukinię doprawiając 1 łyżką sosu sojowego, 2 łyżkami sosu rybnego oraz przyprawami (czosnek, papryka, przyprawa azjatycka). Na koniec dodałam opłukaną fasolę i kukurydzę oraz posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
    Podduszone warzywa przełożyłam do dużego garnka, dodałam podsmażone mięso oraz ugotowany ryż i wszystko dokładnie wymieszałam.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aisha87567 07 lipca 2013 pyszności! na stałe zagości ten przepis w moim domu, bo wszystkim smakowało! dzięki za przepis :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 19 czerwca 2013 Brawa za nie wyrzucanie jedzenia! Uwielbiam takie dania :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 14 czerwca 2013 takie dania są najlepsze :) my na takie dania mówimy "rewizja lodówki", albo "danie nawinie co się nawinie" :)) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 11 czerwca 2013 Dla mnie bomba, sama tez robię dania z resztek które maja swój niepowtarzalny smak:))) kciuka zostawiam i pozdrawiam :)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń