Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Tajemnicą wspaniałego smaku są orientalne przyprawy.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 192
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 192
Składniki
Bakłażana kroimy w kostkę, zalewamy wodą z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki soli. Odstawiamy na 15 minut, dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki. Potem odcedzamy bakłażana i przelewamy świeżą wodą, aby spłukać sól. Na oleju smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Kiedy lekko się zarumienią, dodajemy surowy ryż. Smażymy razem, cały czas mieszając, przez kilka minut. Dodajemy bakłażana, pokrojone papryki, pomidory z puszki, sok z kiszonej cytryny i przyprawy. Dusimy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody. W międzyczasie szykujemy jarmuż - wycinamy twardy środek, resztę kroimy lub rwiemy na kawałki. Kiedy ryż będzie miękki, dodajemy jarmuż i fasolę. Dusimy razem jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.