Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa do którego chętnie i często sięgam jesienną porą :) Pachnący cynamonem ryż z jabłkami to świetna opcja na obiad na słodko lub deser :)
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4859
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4859
Składniki
W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.