Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 605

Dodano:

Odsłon: 4888

Smak dzieciństwa do którego chętnie i często sięgam jesienną porą :) Pachnący cynamonem ryż z jabłkami to świetna opcja na obiad na słodko lub deser :)

Składniki

  • Ryż 200 g
  • Mleko 3,2% 250 ml
  • woda 250 ml
  • Masło 1 łyżka
  • sól 1 szczypta
  • cukier waniliowy domowy 4 łyżki
  • Jabłko 800 g
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • śmietana 30 % 100 ml
  • masło 3 łyżki
  • śmietana gęsta lub jogurt grecki do podania
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż z jabłkami

Przygotowanie

  1. W garnku zagotować wodę z mlekiem, łyżką masła i szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć wsypać ryż. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn zestawić go z gazu, dosypać cukier waniliowy, przykryć pokrywką i odstawić. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Do jabłek dodać 2 łyżeczki cukru i cynamon. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć 1/3 porcję ryżu. Na ryżu ułożyć jabłka. Ponownie porcję ryżu i jabłek. Na samym wierzchu ostatnią porcję ryżu. Wierzch zapiekanki polać śmietaną kremówką, posypać cynamonem i dodać cienko pokrojone wiórki zimnego masła. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Ryż podawać gorący z kleksem jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń