Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryżowa bomba"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 640
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 919
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 479
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 640
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 919
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 479
Składniki
Ryż przesyp na sitko i płucz pod bieżącą wodą tak długo, aż zacznie spływać czysta woda. Osącz. Do garnka wsyp ryż oraz kurkumę i dolej 360 ml wody. Przykryj i gotuj na średnim ogniu 10 min. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 min, dopóki ryż nie wchłonie całej wody. Zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 10 min.
Umyte mięso pokrój w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w kostkę. Umytą cukinię wraz ze skórką pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i również pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj warzywa i mieszając smaż ok. 5 min. Całość zalej bulionem (nie może go być zbyt dużo, potrawa powinna być dosyć gęsta). Gotuj, aż warzywa zmiękną. Dodaj natkę pietruszki, dopraw solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie lub miskę posmaruj masłem. Dno oraz boki wylep częścią ugotowanego ryżu (będzie on dosyć kleisty). Włóż mięso z warzywami, na wierzchu rozłóż pozostały ryż. Podgrzej w piekarniku 10-15 minut w temperaturze 150°C.
50 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie