Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryżowa zapiekanka z szynką"
Ryż wsyp do garnka i zalej zimną wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, gotuj ok. 20 min. W drugim garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól, wrzuć groszek na 2-3 min a następnie odcedź. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem (1 łyżka). Do miseczki wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wystudzony ryż wymieszaj z groszkiem. Połowę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch wyrównaj łyżką, posyp połową startego sera i połóż 3 plasterki szynki. Na to wyłóż drugą część ryżu, posyp pozostałym serem, rozłóż pozostałą szynkę. Całość zalej masą mleczno-jajeczną.
Na wierzchu rozłóż pozostałe masło pokrojone w plasterki. Piecz 30-35 min. w temp. 180°C. Rada: Zamiast szynki do ryżu można dodać przesmażoną rybę lub pierś z kurczaka. Świetnie będzie też pasować kukurydza konserwowa lub pokrojona w kostkę świeża papryka.
70 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Zapiekanka z ryżem i botwinką z dodatkiem jajek i parmezany. Pyszny wegetaria...
Odsłon: 1219
Bardzo sycąca potrawa, która może stanowić obiad jednodaniowy, polecam...
Odsłon: 9706
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 22
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 87
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 22
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 87
Składniki
Ryż wsyp do garnka i zalej zimną wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Zagotuj, a gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, gotuj ok. 20 min. W drugim garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól, wrzuć groszek na 2-3 min a następnie odcedź. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem (1 łyżka). Do miseczki wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wystudzony ryż wymieszaj z groszkiem. Połowę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch wyrównaj łyżką, posyp połową startego sera i połóż 3 plasterki szynki. Na to wyłóż drugą część ryżu, posyp pozostałym serem, rozłóż pozostałą szynkę. Całość zalej masą mleczno-jajeczną.
Na wierzchu rozłóż pozostałe masło pokrojone w plasterki. Piecz 30-35 min. w temp. 180°C. Rada: Zamiast szynki do ryżu można dodać przesmażoną rybę lub pierś z kurczaka. Świetnie będzie też pasować kukurydza konserwowa lub pokrojona w kostkę świeża papryka.
70 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rolada schabowa z żółtym serem
Dania główne
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Rolada schabowa z żółtym serem
Taką roladę schabową przygotowałam na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki,...
Odsłon: 24
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 22