Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy połowę lutego. Nasz osłabiony organizm domaga się dodatkowej dawki witamin i minerałów. Warto sięgnąć po rzeżuchę.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 92
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 92
Składniki
Co zawiera i jak działa? Ta niepozorna roślina zwiera witaminy A, B, C, K, PP. W jej łodyżkach i liściach obecny jest też chrom, cynk, jod, mangan, żelazo i wapń. Dzięki temu organizm każdego, kto spożywa rzeżuchę, jest bardziej odporny na wirusy i bakterie. Oprócz tego wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Zwalcza trądzik. Wspomaga odchudzanie. To chyba wystarczająco dużo powodów aby ją jeść.
Jak jeść? Można ją dodawać sałatek, zup, sosów, na kanapki.
Jak uprawiać? Jest to roślina mało wymagająca. Wystarczy na spodek lub mały talerzyk położyć waciki kosmetyczne. Zmoczyć je wodą. Nasypać na nie ziarenka rzeżuchy i codziennie "podlewać". Po tygodniu już można obcinać listki i łodyżki. Najlepiej siać nasionka co 4-5 dni. W ten sposób ciągle mamy dostępną nową dawkę witamin i minerałów.
Rzeżucha na Wielkanoc Warto też pomyśleć o niej jako ozdobie wielkanocnego stołu. Pięknie się też prezentuje w koszyczku ze święconką wielkanocną obok pisanek, chrzanu, bab czy szynki.