Do góry

Dania główne Przepis na:

Są tak smaczne, że nie można im odmówić.

Są tak smaczne, że nie można im odmówić.

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 1201

Wszystkim, którzy uwielbiają smażone ciasta, polecam zastosowanie tego przepisu. Placki stają się bardzo smaczne, miękkie, delikatne i aromatyczne. Polecam gotowanie dla swoich bliskich; na pewno się spodoba.

Składniki

  • Ciepłe mleko - 250 ml
  • żywe drożdże - 20 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mąka - 600 g
  • jajko - 1 szt
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • śmietana - 75 g
  • olej roślinny - 40 ml
  • olej do smażenia
  • Farsz: ziemniaki - 500 g
  • Cebula
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połącz drożdże, cukier i trzy łyżki ciepłego mleka z całości. Odstaw na 7 minut.
    Wymieszaj 500 g mąki, soli, jajka, pozostałego mleka i kwaśnej śmietany, dodaj również drożdże i olej roślinny. Odkurzyć powierzchnię 100 g mąki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pozostaw na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

  2. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie i dodaj smażoną cebulę z niewielką ilością oleju.
    Nasmaruj powierzchnię roboczą i dłonie olejem i uformuj placki.
    Smażyć placki w rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń