Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
paluszki lizać. fajnie sie robi to danie no i zawsze to cos innego niż.........schabowy z kapustą :-)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2375
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2375
Składniki
Cebule obieramy kroimy w kostkę, na połowie z tego smażymy mięso mielone dodając skrojony lub sprasowany czosnek. Marchew umyj, oskrob i zetrzyj na grubej tarce, zeszklij na drugiej połowie cebuli, do tego wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Gdy warzywa zmiękną i odparuje się z nich woda, zdejmij z gazu i wymieszaj z mięskiem. Gdy farsz ostygnie dodaj jajo i przypraw solą, papryczką, i sosem sojowym. Papier ryżowy zanurz na kilkanaście sekund we wrzątku następnie przenieś na drewnianą deskę (do tego, co niedrewniane mokry papier lubi się przyklejać) na placek nałóż sporą łyżkę farszu, najpierw załóż na farsz górę placka potem boki i zwiń do końca placka. ( osobiście polecam zawijać sajgonka w podwójnego placka, to gwarancja żeby podczas smażenia się nie rozwalił, oraz odczekać ok 3 godzin aż sajgonka trochę wyschnie). Smażyć aż do zrumienienia obustronnie na oleju. Podawać z ryżem gotowanym z curry i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem orzechów włoskich. Polecam polać sajgonki gorowym sosem słodko-kwaśnym Tao Tao.