Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 2036
Dodano: 13.06.2008
Odsłon: 53354
1-2 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cebule obieramy kroimy w kostkę, na połowie z tego smażymy mięso mielone dodając skrojony lub sprasowany czosnek. Marchew umyj, oskrob i zetrzyj na grubej tarce, zeszklij na drugiej połowie cebuli, do tego wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Gdy warzywa zmiękną i odparuje się z nich woda, zdejmij z gazu i wymieszaj z mięskiem. Gdy farsz ostygnie dodaj jajo i przypraw solą, papryczką, i sosem sojowym. Papier ryżowy zanurz na kilkanaście sekund we wrzątku następnie przenieś na drewnianą deskę (do tego, co niedrewniane mokry papier lubi się przyklejać) na placek nałóż sporą łyżkę farszu, najpierw załóż na farsz górę placka potem boki i zwiń do końca placka. ( osobiście polecam zawijać sajgonka w podwójnego placka, to gwarancja żeby podczas smażenia się nie rozwalił, oraz odczekać ok 3 godzin aż sajgonka trochę wyschnie). Smażyć aż do zrumienienia obustronnie na oleju. Podawać z ryżem gotowanym z curry i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem orzechów włoskich. Polecam polać sajgonki gorowym sosem słodko-kwaśnym Tao Tao.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 15 października 2013Zgłoś do usunięcia
Duży kciuk i do wypróbowania!17 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 30 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Z tym wrzątkiem to trochę Cię poniosło--wystarczy posmarować paier letnią wodą i chwilę odczekać,no ale każdy ma jakiś swój sposób.Przepis ogólnie bardzo fajny,potrawy w połączeniu z papierem ryżowym są na prawdę bardzo smakowite.Pozdrawiam.5 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja dodaję zamiast kapusty pekińskiej -zwykłą kiszoną i zamiast pieczarek grzybki MUN... Też wychodzą pyszne :) Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

airin2007 20 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
zaciekawilo mnie to danie musze sprobowac18 Kto głosował? | Odpowiedz