Dania główne Przepis na:
Sajgonki

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 9
Dodano: 22.02.2010
Odsłon: 9894
Składniki
- papier ryżowy, 30 szt.
- makaron sojowy, 1 opakowanie
- Mięso mielone (drobiowe, wieprzowe), ok. 1 kg
- marchewka, 4 szt.
- cebula, 2 szt.
- czosnek, 4 ząbki
- kapusta pekińska, 0,5 kg
- Grzyby moon, 1 opakowanie
- jajka, 3 szt.
- Pieprz, sos sojowy, cukier
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Grzyby moon gotować we wrzątku przez 30 min, po czym odlać przez sitko i zostawić do wystygnięcia. Mięso podsmażyć na oleju, nie przyprawiać. Na oddzielną głęboką patelnię wrzucić posiekaną kapustę pekińską, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oblać wszystko niewielką ilością oleju, wymieszać i podsmażać, aż warzywa zmiękną. Makaron sojowy zalać dobrze ciepłą wodą na ok. 5-10 minut, aż zmięknie. Wyjąć makaron z wody i pociąć. Grzyby moon pokroić na kawałki. Podsmażone mięso, grzyby moon oraz makaron sojowy dodać do warzyw. Dodać pieprz, sos sojowy oraz cukier do smaku. Wszystko razem wymieszać podgrzewać przez 5 minut po czym odstawić do wystygnięcia. Następnie wbić dwa jajka i wymieszać, żeby farsz się lepiej kleił. Papier ryżowy przed zawijaniem zwilżać pod kranem w ciepłej wodzie, następnie nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki. Smażyć na głębokim oleju. Można podawać z ryżem i sosem słodko-kwaśnym, lub z sosem czosnkowo-miodowym, albo poprostu same z sosem. SMACZNEGO :-)
Komentarze do przepisu (1)

jancio29 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Aby nie marnować smaków, wodą z grzybków zalewam makaron; łapie lekki smaczek i delikatny kolor. A zawijam na kuchennym blacie stawiając od prawej: paczka papieru, miska z ciepłą wodą, TU ZAWIJAM, miska z farszem, taca z sajgonkami.Pozdrawiam Smakoszy!
1 Kto głosował? | Odpowiedz