Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11092

Dodano:

Odsłon: 7333

Sajgonki zazwyczaj smaży się w głębokim oleju, ja upiekłam je w piekarniku. Są trochę twardsze ale nie nasiąknięte tłuszczem, pyszne i mniej kaloryczne :-)

Składniki

  • papier ryżowy ok. 10 arkuszy
  • pierś z kurczaka 1
  • mieszanka warzyw chińskich 1 op.
  • czosnek 1 - 2 ząbki
  • sól, pieprz, imbir suszony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  1. Czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, wsypać mieszankę warzyw, przyprawic solą, pieprzem i suszonym imbirem, dusić kilka min.
    Na drugiej patelni przesmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w dosyć drobną kostkę i przyprawioną solą i pieprzem. Mięso przełożyć do warzyw, wymieszać.
    Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie każdy po kilkanaście sekund, położyć na deskę, wyłożyć po ok. 1 łyżce farszu i zwijać jak krokiety. Ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem

  2. i piec ok. 20-25 min. w temp. 200 stopni. Podałam z ryżem, surówką i słodkim sosem chili. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 23 października 2013 swietnie wygladaja :) wielki plus za pieczenie, a nie smazenie :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 22 października 2013 jeszcze nigdy nie robiłam, muszę spróbować, bo bardzo je lubię, choć rzadko jadam, a takie domowe są lepsze, zdrowsze i wiadomo co dokładnie siedzi w środku, kciuk :) Odpowiedzi: 5 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń