Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sajgonki z mięsem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Grzybki mun zalej przegotowaną gorącą wodą i odstaw na ok. 10 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Makaron sojowy zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw.
Po ok. 7 min odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Umytą marchewkę pokrój w słupki, tzw. julienne.
Na patelni na 1 łyżce oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso, smaż 7-10 min. Gdy wystygnie, przełóż je do miski, dodaj makaron, grzyby, kapustę, marchewkę, jajko, kiełki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, paprykę w proszku oraz 1 łyżeczkę oleju.
Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do głębokiego talerza wlej gorącą wodę i zanurz w niej na kilka sekund pojedyncze krążki papieru ryżowego, by zmiękły. Na każdym krążku rozłóż farsz.
Nałóż na siebie prawy i lewy bok ciasta i zwiń w rulonik. Zrolowane sajgonki odstaw na 10-15 minut, by papier nieco obsechł. Smaż na mocno rozgrzanym głębokim oleju z obu stron na złoto. Osącz na papierowym ręczniku.
Sajgonki możesz też posmarować odrobiną oleju i piec 30 min w piekarniku w temp. 200° C.
60 minut
Sztuka: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie