Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sakiewki z wiśniami zadowolą nawet wybrednych smakoszy.
Jest lato, są maliny ;) A gdy jest paskudny dzień za oknem i dopada Cię choro...
Odsłon: 4627
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 191
Jest lato, są maliny ;) A gdy jest paskudny dzień za oknem i dopada Cię choro...
Odsłon: 4627
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 191
Składniki
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem. Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku 200°C. czas przygotowania: 1 i 3/4 godziny, 1 porcja: 567 kcal. Sakiewki z wiśniami można podawać na ciepło i zimno. Doskonałym dodatkiem Jest bita śmietany. Jeżeli, serwujesz je na deser, podaj z kulką lodów waniliowych.