Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler jest bez wątpienia ikoną dobrego smaku i sięgania do korzeni kuchni całego świata. Uwielbia adoptować przepisy dalekich stron i przyrządzać je lokalnie, po polsku. Dlatego też sałatkę szopską, zwaną także bułgarską, udekorowała naszą wspaniałą, podhalańską bryndzą. Nazwa sałatki nie pochodzi od sympatycznego futrzaka, a mieszkańców Bułgarii z Sofii i jej okolic, zwanych Szopi. Na przystawkę składają się świeże, sezonowe warzywa, tak pyszne na Bałkanach, z dodatkiem sera oraz sosu na bazie oliwy i octu. W oryginalnej sałatce nie ma papryki, częściej można spotkać czarne oliwki, jednak ten przepis zawiera dodatkowo paprykę. W sałatce szkopskiej na wszystkich warzywach pozostawia się skórkę, dlatego kup składniki ekologiczne lub użyj tych z własnego ogródka. Sałatkę możesz zjeść samodzielnie, z dodatkiem ulubionego pieczywa lub zastosować jako nadzienie do ciepłej pity.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 131
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 226
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2165
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 131
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 226
Składniki
Dokładnie umyj pomidora, ogórki i paprykę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój warzywa na małe cząstki. Obierz z łupin cebulę i także drobno poszatkuj. Przełóż składniki do miski.
W szklance połącz olej z octem, solą i pieprzem. Możesz też dorzucić szczyptę ulubionych, suszonych ziół. Wlej sos do warzyw i dokładnie wymieszaj. Wykładaj porcje sałatki na talerz i dekoruj tartą na tarce o dużych oczkach bryndzą lub pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.
Aby sałatka był bardziej aromatyczna, wymieszaj ją i wstaw do lodówki na 15-20 minut i dopiero wtedy podawaj.