Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler jest bez wątpienia ikoną dobrego smaku i sięgania do korzeni kuchni całego świata. Uwielbia adoptować przepisy dalekich stron i przyrządzać je lokalnie, po polsku. Dlatego też sałatkę szopską, zwaną także bułgarską, udekorowała naszą wspaniałą, podhalańską bryndzą. Nazwa sałatki nie pochodzi od sympatycznego futrzaka, a mieszkańców Bułgarii z Sofii i jej okolic, zwanych Szopi. Na przystawkę składają się świeże, sezonowe warzywa, tak pyszne na Bałkanach, z dodatkiem sera oraz sosu na bazie oliwy i octu. W oryginalnej sałatce nie ma papryki, częściej można spotkać czarne oliwki, jednak ten przepis zawiera dodatkowo paprykę. W sałatce szkopskiej na wszystkich warzywach pozostawia się skórkę, dlatego kup składniki ekologiczne lub użyj tych z własnego ogródka. Sałatkę możesz zjeść samodzielnie, z dodatkiem ulubionego pieczywa lub zastosować jako nadzienie do ciepłej pity.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 306
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1432
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 429
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1134
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 306
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1432
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 429
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1134
Składniki
Dokładnie umyj pomidora, ogórki i paprykę. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój warzywa na małe cząstki. Obierz z łupin cebulę i także drobno poszatkuj. Przełóż składniki do miski.
W szklance połącz olej z octem, solą i pieprzem. Możesz też dorzucić szczyptę ulubionych, suszonych ziół. Wlej sos do warzyw i dokładnie wymieszaj. Wykładaj porcje sałatki na talerz i dekoruj tartą na tarce o dużych oczkach bryndzą lub pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.
Aby sałatka był bardziej aromatyczna, wymieszaj ją i wstaw do lodówki na 15-20 minut i dopiero wtedy podawaj.