Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka wielowarzywna"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Kalafior podziel na różyczki. Ogórki umyj, pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz. Czerwoną paprykę pokrój w paski, a żółtą w kostkę. Cebule pokrój w piórka. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki.
Sól rozpuść w 9 szklankach przegotowanej wody. Wszystkie warzywa włóż do dużej miski, wymieszaj. Zalej słoną wodą i odstaw na 3-4 godz. W rondlu zagotuj 6 szklanek wody z octem i cukrem.
Do słoików wsyp po ok. 1 łyżeczki ziarenek gorczycy, dodaj po 1-2 listki laurowe oraz po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Z warzyw odlej sok i przełóż je do słoików. Zalej przestudzoną zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę.
kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc. i oleju, po 10 dag cukru oraz soli kamiennej oraz 1 łyżkę mielonego pieprzu. Wymieszaj i odstaw na 4-5 godz. Warzywa wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć. Pasteryzuj 10 minut.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Słoik: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie