Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałot ziemniaczany"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Składniki
Ziemniaki wyszoruj. Gotuj w mundurkach, w posolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek i odłóż do całkowitego wystudzenia.
Słoninę lub boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na suchej patelni. Tłuszcz ze skwarkami wymieszaj z octem i ok. 1/2 szklanki przegotowanej, ciepłej wody. Cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z zalewą. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Zimne ziemniaki pokrój na kawałki, najlepiej w grubsze plasterki. Przełóż do miseczki, zalej przygotowaną zalewą. Marynuj w lodówce około 30 minut.
Gotową sałatkę możesz posypać paseczkami skórki cytrynowej oraz posiekanymi ziołami, np. miętą albo szczypiorkiem. Na wielkanocne śniadanie podawaj ją jako dodatek do wędlin i mięs serwowanych na zimno. ok. 1 godziny i 10 minut 1 porcja ok. 285 kcalŹródło: Tina