Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz z cytrusowo-cebulową nutą

Sandacz z cytrusowo-cebulową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Sandacz z cytrusowo-cebulową nutą"

Składniki

  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 cebule
  • 60 dag pomarańczy
  • 1 pomelo
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 ml białego octu winnego
  • sól
  • pieprz 100 ml
  • świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2
  • 5 dag drobno pokruszonego karmelu z brązowego cukru
  • 10 dag brązowego cukru
  • 8 filetów z sandacza
  • 2
  • 5 dag sklarowanego masła
  • 3 gałązki natki
  • plasterki pomarańczy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: Cebule obrać, posiekać. Chili rozkroić, oczyścić z pestek, strączek pociąć w plasterki.

  2. Pomarańcze obrać (usunąć również wewnętrzną białą błonę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z owocem pomelo.

  3. Limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem. Skórkę z limonki, pokrojony miąższ cytrusów, czosnek, chili i cebulę wymieszać, pokropić winnym octem i sokiem pomarańczowym. Wymieszać, dołożyć pokruszony karmel i odstawić na godzinę. 3Cukier brązowy wsypać do rozgrzanego garnka i skarmelizować. Do garnka włożyć przygotowane wcześniej . Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia 45 minut.

  4. Pod koniec sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki sandacza opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem.

  5. Smażyć na rozgrzanym maśle po 4 minuty z każdej strony. Rybę udekorować natką pietruszki i plasterkami pomarańczy. Podawać z sosem.

  6. Czas przygotowania: około 75 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń