Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziczyzna to niezwykle zdrowe i smaczne mięso, które w różnych odsłonach często pojawia się na moim stole. Dzisiaj proponuję sięgnąć po sarninę, która charakteryzuje się niezwykle delikatnym mięsem o wyczuwalnej orzechowej i lekko owocowej nucie, dzięki czemu świetnie komponuje się z aromatycznymi korzennymi nutami przypraw np. curry. Warto dodać, że najlepiej smakuje mięso z młodych sztuk, mięso ze starszych osobników, wymaga dłuższego czasu marynowania. Propozycja, którą przedstawiam poniżej składa się zaledwie z kilku składników, które idealnie się uzupełniają tworząc danie nawiązujące do smaków kuchni azjatyckiej.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 292
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 433
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 292
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 433
Składniki
Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w równą kostkę. Posypujemy curry i polewamy olejem, mieszamy, odstawiamy na 1-2 godziny, aby przeszło smakiem przypraw. Mięso rumienimy na maśle, pilnując, żeby masło się nie przypaliło. Masło powinno się tylko zarumienić nada wtedy orzechowego aromatu całej potrawie. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos sojowy i sos worcestershire. Dodajemy starty imbir, pokrojoną papryczkę chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową. Dusimy, aż fasolka zmięknie. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paski paprykę ramiro. Mięso podajemy kuskusem razowym. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.