Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab domowy pieczony

Schab domowy pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 13710

Jeżeli zadajemy sobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.

Składniki

  • 1,5- 2 kg. schabu bez kości
  • po łyżce ziół typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sol i pół łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem)
  • 1 łyżka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela angielskiego ( zmielone razem z pieprzem
  • 1 łyżka oleju lub smalcu.
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab myjemy , osuszamy ręcznikiem. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, pieprz, sól,zmielony liść i ziele angielskie. Wkładamy schab do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Można od czasu do czasu przewrócić schab i pomieszać.

  2. Następnego dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy- podajemy gorące do obiadu. Jak zostanie mamy zimne do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 01 grudnia 2014 ulubione mięcho moich chłopaków, pysznie się prezentuje

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń