Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
danie jednogarnkowe zrobione z mięsa wieprzowego (schabu) z dodatkiem warzyw takich jak: marchewka cebula i soczewica. Danie jest sycące, rozgrzewające, pożywne i bardzo smaczne
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 354
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1271
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13420
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 354
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1271
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13420
Składniki
Soczewicę wsypałam do miseczki i zalałam ją zimną wodą. Odstawiłam ją na ok. 30-40 minut aby się namoczyła. Mięso wieprzowe, w tym przypadku schab, umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w kostkę. W garnku rozgrzałam około 3 łyżki oleju i wrzuciłam pokrojone mięso. Obsmażyłam je z każdej strony i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę. Znów przesmażyłam mięso z cebulą kilka minut i wrzuciłam pokrojoną na plasterki/półplasterki marchewkę. Wlałam do garnka wodę, tyle aby ledwie przykryła mięso. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam trochę roztartego majeranku i doprawiłam solą i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam moją potrawę. Po zagotowaniu zaprawiłam ją przecierem pomidorowym. Zmniejszyłam płomień na minimalny i dusiłam mój schab przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodałam namoczoną soczewicę. Dusiłam schab kolejne 40 minut aż soczewica i mięso były mięciutkie. Gotowe danie podałam ze świeżym pieczywem. Można je też podać również z kluskami: kopytkami lub śląskimi jako rodzaj sosu.