Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1686 Ocena: 27213
Dodano: 06.04.2021
Odsłon: 1752
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Wymyty, osuszony kawałek schabu nacinamy w 7-8 miejscach, tak żeby nacięte plastry miały grubość 2 cm. Cały kawałek schabu doprawiamy wszystkimi zmieszanymi przyprawami, wcieramy także w nacięcia. Musimy specjalnym szydłem do mięsa przeciągnąć przędzę wędliniarską przez każdy nacięty plaster, tak na około kawałka schabu, żeby koniec sznurka był po tej samej stronie co początek sznurka, tak żeby można było nadziany kawałek schabu ściągnąć sznurkiem i zawiązać. Gdy mamy już przeciągnięty sznurek, wkładamy w nacięte miejsca po plastrze świeżego boczku i z obu stron plastra boczku po pół plastrze cebuli. Całość ściągamy sznurkiem i zawiązujemy. Na dużej patelni roztapiamy smalec (1/3 kostki) i obsmażamy schab ze wszystkich stron na rumiany kolor. Obsmażony schab umieszczamy w pojemniku żaroodpornym. Na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia. Na ułożoną kapustę układamy na przemian małe ziemniaczki i malutkie pieczarki. Tłuszcz z patelni wlewamy na kawałek schabu. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód. Pieczemy 90 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczony schab podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniaczkami, pieczarkami i upieczoną kapustą kiszoną. Kroimy wzdłuż po całości i na połowę, tak żeby powstały 4 porcję.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KORAL 08 kwietniaZgłoś do usunięcia
Smaczne i pożywne danie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 07 kwietniaZgłoś do usunięcia
Świetny pomysł ,schab wyśmienity:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 06 kwietniaZgłoś do usunięcia
Zacny schab!1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 06 kwietniaZgłoś do usunięcia
Super przepis:)1 Kto głosował? | Odpowiedz