Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab faszerowany pieczarkami, serem, cebulą i papryką.

Schab faszerowany pieczarkami, serem, cebulą i papryką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1424 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 4091

Polecam pieczony, faszerowany schab z młodymi ziemniakami.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Potrzebne składniki na farsz.

  2. Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki.

  3. W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy.

  4. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.

  5. Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór.

  6. Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca.

  7. Z kawałka mięsa wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy, pozostałą część walca kroimy w plastry. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi z oliwą (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  8. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, jeden koniec schabu zatykamy wyciętym koreczkiem mięsnym, zabezpieczamy patyczkiem do szaszłyków.

  9. Po napełnieniu farszem zatykamy w taki sam sposób drugi otwór w schabie.

  10. Tak przygotowany schab obsmażamy na patelni z każdej strony na gorącym smalcu. Na patelnię dodajemy również sparzone ziemniaki i kawałki schabu.

  11. Obsmażamy do zarumienienia się z każdej strony schabu, kawałków mięsa i ziemniaków.

  12. Obsmażony schab wkładamy do rękawa piekarniczego. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

  13. Po upieczeniu podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń