Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pieczony, faszerowany schab z młodymi ziemniakami.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22708
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15074
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4816
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45191
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22708
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15074
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4816
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45191
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 698
Składniki
Potrzebne składniki na farsz.
Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki.
W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy.
Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki.
Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór.
Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca.
Z kawałka mięsa wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy, pozostałą część walca kroimy w plastry. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi z oliwą (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, jeden koniec schabu zatykamy wyciętym koreczkiem mięsnym, zabezpieczamy patyczkiem do szaszłyków.
Po napełnieniu farszem zatykamy w taki sam sposób drugi otwór w schabie.
Tak przygotowany schab obsmażamy na patelni z każdej strony na gorącym smalcu. Na patelnię dodajemy również sparzone ziemniaki i kawałki schabu.
Obsmażamy do zarumienienia się z każdej strony schabu, kawałków mięsa i ziemniaków.
Obsmażony schab wkładamy do rękawa piekarniczego. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Po upieczeniu podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!!!