Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab gotowany w mleku z cebulą, czosnkiem i papryczką - domowa wędlina

Schab gotowany w mleku z cebulą, czosnkiem i papryczką - domowa wędlina

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 39804

Taki schab gotowany w mleku jest soczysty i aromatyczny. Pokrojone grubsze plastry mogą być dodatkiem do obiadu. Podane z mlecznym sosem. Cienkie plastry można położyć na kanapce.

Składniki

  • ok. 1,2 kg schabu środkowego
  • sól
  • szklanka wody
  • 1 l mleka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Schab gotowany w mleku z cebulą, czosnkiem i papryczką - domowa wędlina

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i oprószyć solą. Pozostawić w lodówce na ok. 20 min.
    Do garnka nalać szklankę wody i zagotować. Dodać mleko. Do gotującego się mleka włożyć schab.
    Dodać cebulę obraną i przekrojoną na 4 części oraz obrane ząbki czosnku i całe małe papryczki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
    Mięso musi być przykryte mlekiem. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku.
    Gotować na wolnym ogniu ok. 60 min. Od czasu do czasu obrócić mięso i pomieszać mleko.
    Po ugotowaniu pozostawić mięso w mleku do wystudzenia. Wyjęty schab ładnie wytrzeć, pokroić i ułożyć na półmisku.
    Z pozostałego w garnku sosu usunąć ziele, listek i przetrzeć przez sito. Sól dodać do smaku.
    Można zagęścić mąką, ale niekoniecznie.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 26 września Jaka sól została dodana, bo mięsko wygląda różowo. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wmk 26 września Bardzo smacznie wyglądająca wędlinka. Zapisane do wypróbowania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń