Aromatyczny schab na dziko do fantastyczna propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne kotlety schabowe. Dzięki naszej marynacie mięso wychodzi soczyste i delikatne, a do tego jego smak zostaje wyniesiony na wyższy poziom. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis, bo będziecie do niego często powracać.
Schab na dziko
Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 80 ml sosu sojowego
- 50 ml wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 80 ml sosu sojowego
- 50 ml wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
Posiekaj drobno cebulę, a także umyj i osusz pieczarki. Pokrój je w plasterki albo w małą kostkę. Schab wieprzowy umyj, osusz, a następnie pokrój w centymetrowe plastry. Z każdej strony dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż schab z każdej strony. Może się lekko przyrumienić. Odstaw na głęboki talerz.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę z pieczarkami, dokładnie mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj schab, duś całość chwilę.
Teraz w misce połącz wodę, sos sojowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Wymieszaj dokładnie. Zalej mięso przygotowaną miksturą. Zagotuj, a potem na małym ogniu duś przez 15-20 minut. Jeśli sos będzie wyparowywał, podlej całość wodą.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 435
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 165

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2280
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 435
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 165

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2280



Składniki
- 500 g schabu wieprzowego
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 80 ml sosu sojowego
- 50 ml wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Posiekaj drobno cebulę, a także umyj i osusz pieczarki. Pokrój je w plasterki albo w małą kostkę. Schab wieprzowy umyj, osusz, a następnie pokrój w centymetrowe plastry. Z każdej strony dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmaż schab z każdej strony. Może się lekko przyrumienić. Odstaw na głęboki talerz.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę z pieczarkami, dokładnie mieszaj, aby się nie przypaliły. Dodaj schab, duś całość chwilę.
Teraz w misce połącz wodę, sos sojowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Wymieszaj dokładnie. Zalej mięso przygotowaną miksturą. Zagotuj, a potem na małym ogniu duś przez 15-20 minut. Jeśli sos będzie wyparowywał, podlej całość wodą.
Schab na dziko wygląda przepysznie.;)