Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab nadziewany śliwką i morelą

Schab nadziewany śliwką i morelą

Autor:

Przepisów i artykułów: 809 Ocena: 15733

Dodano:

Odsłon: 266

Doskonale smakuje na zimno i ciepło.

Składniki

  • schab bez kości 1500 g
  • suszone śliwki 150 g
  • suszone morale 150 g
  • tymianek 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • olej 4-5 łyżek
  • rodzynki, żurawina ok. 100 g
  • ew. jałowcówka lub żubrówka ok. 100 ml
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Schab nadziewany śliwką i morelą

Przygotowanie

  1. Schab opłukać, osuszyć.
    Śliwki dobrze jest wymoczyć chociaż kilkanaście minut w jałowcówce lub żubrówce.
    Rozciąć go tak, żeby powstał długi płat.
    Wymieszać przyprawy i posypać mięso z obu stron.
    Wzdłuż mięsa rozłożyć w 4 rzędach śliwki i morele.
    Zwinąć mięso i spiąć lub związać, polać olejem.
    Schab przykryć folią i odstawić najlepiej na całą noc.
    Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dobrze związać rękaw.

    Przełożyć schab na brytfannę, piec 60 minut W 190 C.
    Kilka razy podlewać mięso powstałym sokiem.

  2. Po tym czasie, rozciąć rękaw dodać rodzynki i piec jeszcze około 25 minut, do zrumienienia schabu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń