Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z cukinią

Schab pieczony z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Schab pieczony z cukinią"

Składniki

  • 600 g schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 liści bazylii
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki oleju
  • 8 plasterków boczku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 pomidorków koktajlowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Oprószyć je solą i pieprzem i na chwilę odstawić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Listki bazylii pokroić w paseczki. Cukinię umyć, wytrzeć i za pomocą obieraczki pociąć w długie, cienkie plastry.

  2. Na patelni rozgrzać połowę oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć czosnek, lekko podsmażyć. Dodać bazylię, wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić.

  3. Przestudzoną mieszankę porcjami nałożyć na plastry mięsa. Każdy owinąć plasterkiem boczku i 2 plasterkami cukinii. Pakieciki szybko obsmażyć na reszcie oleju. Następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec 15-18 minut.

  4. 4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, krótko podsmażyć pokrojone na połówki pomidory. Zdjąć z ognia. Pakieciki rozłożyć na talerze. Powstały podczas pieczenia mięsa sos wlać do pomidorów, wymieszać i dodać do pakiecików na talerzach. Danie serwować z białym ryżem.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń