Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z marchewką i porem

Schab pieczony z marchewką i porem

Autor:

Przepisów i artykułów: 668 Ocena: 5889

Dodano:

Odsłon: 898

Pomysł na pyszny schab z piekarnika:) Schab nadziewany marchwią i porem, obsypany przyprawami i pieczony w woreczku. Prosty sposób na pyszne mięsko zarówno na obiad jak i wędlinę kanapkową.

Składniki

  • schab bez kości 1,5 kg
  • marchew 2 szt
  • por 2 szt
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • pieprz mielony 1 łyżeczka płaska
  • papryka słodka 1 łyżka kopiasta
  • papryka ostra mielona 0,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony z marchewką i porem

Przygotowanie

  1. Wybierając schab najlepiej wybrać kawałek z tłuszczykiem /zarówno na wierzchu jak i w przekroju/ - takie mięso po upieczeniu nie będzie suche tylko soczyste.
    Marchwie wybieramy nie zbyt grube i najlepiej o długości schabu. Por możemy wybrać dorodny i przekroić go wzdłuż na pół lub wybrać dwa mniejsze - wykorzystujemy białą i jasno zieloną część, twarde zielone liście odrzucamy.
    Warzywa dokładnie oczyszczamy. Długim nożem robimy w schabie trzy długie "tunele", w które wciskamy marchwie i por.
    Z soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i ostrej przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy mięso a następnie przykrywamy je i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin /najlepiej na całą noc/.

  2. Następnie mięso przekładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy z obu stron starając się by w rękawie nie było zbyt dużo powietrza ale żeby folia nie przylegała do mięsa. W folii od góry robimy kilka małych nacięć lub kilkakrotnie przebijamy woreczek igłą do rolad. Woreczek układamy na brytfannie, naczyniu do zapiekania lub żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 80-90 min.
    Jeśli chcemy podać mięso jako pieczeń obiadową kroimy ją na ciepło. Jeśli chcemy podać ją jako wędlinę kanapkową pozostawiamy schab w rękawie do wystudzenia a następnie wyjmujemy z folii i kroimy na zimno - wystudzony schab będzie się łatwiej kroił a plasterki będą równiejsze i ładniejsze:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń