Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po dziekańsku to pomysł na niedzielny obiad nieco inaczej. Jest ciekawą propozycją dla wszystkich, którym znudziły się standardowe kotlety schabowe, ale nie wyobrażają sobie tego dnia bez tego gatunku mięsa. Schaby przygotowane w ten sposób są soczyste, mocno ziołowe i znacznie zdrowsze. Nie są smażone, a pieczone, co dodatkowo ułatwia ich przygotowanie. Nie trzeba mozolnie stać w kuchni nad patelnią. Wystarczy przygotować aromatyczną marynatę i wrzucić mięso do piekarnika. Reszta zrobi się sama.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3985
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 191
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 486
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3985
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 191
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 486
Składniki
Mięso umyj szybko i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je na 2-3 dość grube kotlety. Kotlety oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Zioła umyj i osusz. Podziel na mniejsze gałązki lub listki. Przełóż je do moździerza i rozetrzyj. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
Kotlety dokładnie posmaruj przygotowaną marynatą i połóż na ruszcie lub w płytkiej brytfance. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Schab po dziekańsku piecz przez 50 minut przez przykrycia. Danie podawaj udekorowane świeżymi listkami tymianku, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.