Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po meksykańsku to danie, które zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu sprawdzi się jako posiłek w trakcie tygodnia, kiedy trudno znaleźć czas na bardziej wyszukaną kuchnię. Niewielka liczba składników, duża ilość papryki i bardzo wyrazisty smak sprawiają, że jest to jedno z najatrakcyjniejszych potraw meksykańskich.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 506
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 405
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 506
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 405
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cienkie paseczki.
Wieprzowinę umyj i osusz, podziel ją na cienkie paski, a następnie przełóż do miski.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z limonki i wszystkie przyprawy – z wyłączeniem soli. Zalej marynatą mięso i dobrze je wymieszaj, by całe było pokryte mieszanką. Odstaw mięso w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodawaj wieprzowinę małymi partiami, by wszystkie kawałki dotykały powierzchni patelni. Smaż przez 3-4 minuty każdą partię, a gotowe mięso odkładaj na bok.
Na patelnię wlej jeszcze jedną łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj papryki i podsmażaj jeszcze przez kolejne 2 minuty.
Na koniec dodaj wieprzowinę, ale tylko celem podgrzania. Mięso nie powinno być rozgotowane, a lekko różowe w środku.
Schab po meksykańsku podawaj klasycznie po meksykańsku – w tortilli. Możesz też użyć go w sposób podobny do gulaszu.