Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w galarecie to klasyczne danie polskiej kuchni. Prezentuje się efektownie, smakuje przepysznie, a przyrządzenie go wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane. To doskonała przekąska na wszelkie rodzinne uroczystości, rodzinne spotkania, a także na Wielkanoc. Jeśli szukasz przekąski na świąteczny stół, przygotuj schab w galarecie według naszej receptury.
Ta potrawa występuje w wielu regionach polski i nieco różni się od siebie, w zależności od przepisu. Podstawą jest jednak dobrej jakości, chudy kawałek schabu. Do przygotowania schabu w galarecie będą potrzebne również standardowe składniki na rosół: marchewki, seler, pietruszka i por. Schab w galarecie wymaga także odpowiednich przypraw, jego smak podkreślą liście laurowe i ziele angielskie. Przygotowanie galarety do schabu nie jest trudne, wystarczy dodać żelatynę do bulionu.
Do przygotowania galaretek wieprzowych oprócz schabu, można wykorzystać także polędwicę, łopatkę, a nawet karkówkę.
Warto pamiętać, aby nie gotować schabu zbyt długo, ponieważ może wyjść suchy i twardy. Schab pokrój w 1-1,5 cm plastry. Na talerzu oprócz kawałków mięsa, warto położyć także plasterki jajka oraz marchewki, urozmaicą danie. Przygotowanie idealnego schabu w galarecie, zależy od odpowiednich ilości żelatyny. W naszym przepisie zaleca się około 10 do 12 gramów żelatyny spożywczej.
Schab w galarecie należy podawać od razu po wyjęciu go z lodówki, kiedy jest jeszcze zimny, dzięki temu utrzyma idealną konsystencję. Najlepszy schab w galarecie to ten z dodatkiem soku z cytryny, miłośnicy ostrzejszych smaków mogą skropić go octem. Do gotowego dania świetnie pasować będą kiszone lub marynowane przetwory. Schab w galarecie możesz zaserwować z dodatkiem ogórków kiszonych lub konserwowych, a nawet z marynowanymi grzybkami. Idealny schab w galarecie na Wielkanoc potrawę podaj ćwikły z chrzanem.
Świetnie smakować będzie również schab z suszoną śliwką w galarecie, taka potrawa idealnie wpisze się w tzw. imprezową zimną płytę. Niektóre gospodynie przygotowują również schab w galarecie z chrzanem, w tej wersji na pewno będzie hitem na wielkanocnym stole. Jeżeli lubisz tego typu przekąski, możesz także postawić na galaretę drobiową.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16142
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4925
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16142
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4925
Składniki
Realizację przepisu na schab w galarecie zacznij od umycia mięsa. Następnie schab włóż do garnka i zalej go wodą. Zagotuj i zbierz szumy. Obierz marchew, seler i pietruszkę i dodaj do schabu. Wrzuć przyprawy i gotuj wszystko do miękkości przez około 90 minut. W międzyczasie ugotuj dwa jajka.
Schab pokrój w cienkie plastry o grubości około 1-1,5 cm i ułóż je na półmisku lub dużym, głębokim talerzu. Między plastrami ułóż ugotowaną marchewkę pokrojoną w plastry. Jajko obierz ze skorupki i również pokrój w plastry. Połóż między schabem. Na talerz ze schabem dołóż czerwoną porzeczkę, a także listki pietruszki oraz gałązki kopru.
Dodaj żelatynę do bulionu i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż galaretka zacznie tężeć. Za pomocą łyżki gęstniejącą żelatyną zalej mięso i pozostałe składniki ułożone na talerzu. Przygotowanie idealnego schabu w galarecie wymaga nieco cierpliwości. Wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
Schab w galarecie podawaj schłodzony.