Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w galarecie to klasyczne danie polskiej kuchni. Prezentuje się efektownie, smakuje przepysznie, a przyrządzenie dania nie jest skomplikowane. To doskonała przekąska na Wielkanoc, imprezę czy rodzinne spotkanie.
Składniki
Schab umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i zbierz szumy. Obierz marchew, seler i pietruszkę i dodaj do schabu. Wrzuć przyprawy i gotuj wszystko do miękkości przez około 90 minut. W międzyczasie ugotuj dwa jajka.
Schab pokrój w cienkie plastry o grubości około 1-1,5 cm i ułóż je na półmisku lub dużym, głębokim talerzu. Między plastrami ułóż ugotowaną marchewkę pokrojoną w plastry. Jajko obierz ze skorupki i również pokrój w plastry. Połóż między schabem. Na talerz ze schabem dołóż czerwoną porzeczkę, a także listki pietruszki oraz gałązki kopru.
Żelatynę wsyp do bulionu i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż galaretka zacznie tężeć. Za pomocą łyżki przekładają ją na talerz ze schabem. Wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
Schab w galarecie podawaj schłodzony.