Nadają aromat mięsnym gulaszom, podkreślają smak bigosu oraz wielu zup. Liście laurowe to popularny składnik wielu dań kuchni polskiej. Nie wszyscy jednak pamiętają o tym, by wyłowić je po zakończonym gotowaniu. Sprawdź, dlaczego trzeba usuwać liście laurowe z potraw.

Fot.123RF/Picsel

Liście laurowe, zwane również liśćmi bobkowymi lub wawrzynem szlachetnym, znane były już w starożytności. Podczas greckich olimpiad zwycięzców koronowano wieńcami uplecionymi właśnie z liści laurowych. Dziś znane są w szczególności ze swoich właściwości leczniczych, a także walorów smakowych. Liście laurowe są niezbędnym składnikiem wielu zup, należy jednak pamiętać, by po ugotowaniu, jak najszybciej wyłowić je z garnka.

Sprawdź także: Wieczny gulasz. Fenomenalne danie na kryzysowe czasy

Jakie właściwości mają liście laurowe?

W liściach laurowych kryje się wiele cennych właściwości. Napar z liści laurowych pomaga łagodzić objawy reumatyzmu i zapalenia stawów. Mają również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wawrzyn szlachetny ma działanie, które poprawia procesy trawienne, dlatego warto dodawać go do mięsnych, ciężkostrawnych potraw. Co więcej, pomagają również przy chorobie wrzodowej oraz bólach żołądka.

Substancje zawarte w liściach bobkowych pomagają łagodzić uporczywe migreny. Dodatkowo liście laurowe są polecane dla osób, które chorują na cukrzycę. Wpływają również na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, a także chronią przed chorobami układu krążenia. Pomagają również zwalczyć infekcje, przeziębienie i grypę.

Dlaczego nie należy zostawiać liści laurowych w zupie?

Na pewno zdarzyło ci się wyłowić z zupy twardy liść laurowy. Nie nadaje się on do jedzenia, dlatego z reguły odkładało się go z brzegu talerza. Pomimo gotowania, liście wawrzynu szlachetnego nie miękną, co więcej nadal mają bardzo ostre końce. Nawet kiedy liście laurowe są pokruszone lub zmiażdżone, nie łatwo je przełknąć. Czasem może dojść nawet do zakrztuszenia się nimi, a nawet poranienia przełyku, czy perforacji jelit.

Liście laurowe same w sobie nie mają szkodliwego wpływu na potrawę, a co za tym idzie zdrowia osoby, która ją spożyje. Zbyt długie gotowanie zupy z tą przyprawą nie wpływa również negatywnie na jej smak. Warto jednak uważać na to, by nie połknąć ich wraz z zupą. Dobrym sposobem będzie kontrolowanie, jak wiele liści wrzucasz do zupy, tak by po ugotowaniu można je w całości wyłowić.

Zobacz także:

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Rewanż Synowej

Ciasto Rewanż Synowej to efekt eksperymentu. Pewna synowa postanowiła przygot...

Odsłon: 15982

30 min
16
Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

Odsłon: 29088

30 min
35

Przepis dnia

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

Odsłon: 1063827

>60 min
2437
30 min
32
Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

Odsłon: 16211

60 min
21

Przepis dnia

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4959

60 min
6