Najlepsze przepisy na ogórki

Dlaczego trzeba usuwać liście laurowe z potraw? Jest jeden ważny powód

Nadają aromat mięsnym gulaszom, podkreślają smak bigosu oraz wielu zup. Liście laurowe to popularny składnik wielu dań kuchni polskiej. Nie wszyscy jednak pamiętają o tym, by wyłowić je po zakończonym gotowaniu. Sprawdź, dlaczego trzeba usuwać liście laurowe z potraw.

Fot.123RF/Picsel

Liście laurowe, zwane również liśćmi bobkowymi lub wawrzynem szlachetnym, znane były już w starożytności. Podczas greckich olimpiad zwycięzców koronowano wieńcami uplecionymi właśnie z liści laurowych. Dziś znane są w szczególności ze swoich właściwości leczniczych, a także walorów smakowych. Liście laurowe są niezbędnym składnikiem wielu zup, należy jednak pamiętać, by po ugotowaniu, jak najszybciej wyłowić je z garnka.

Sprawdź także: Wieczny gulasz. Fenomenalne danie na kryzysowe czasy

Jakie właściwości mają liście laurowe?

W liściach laurowych kryje się wiele cennych właściwości. Napar z liści laurowych pomaga łagodzić objawy reumatyzmu i zapalenia stawów. Mają również działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wawrzyn szlachetny ma działanie, które poprawia procesy trawienne, dlatego warto dodawać go do mięsnych, ciężkostrawnych potraw. Co więcej, pomagają również przy chorobie wrzodowej oraz bólach żołądka.

Substancje zawarte w liściach bobkowych pomagają łagodzić uporczywe migreny. Dodatkowo liście laurowe są polecane dla osób, które chorują na cukrzycę. Wpływają również na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, a także chronią przed chorobami układu krążenia. Pomagają również zwalczyć infekcje, przeziębienie i grypę.

Dlaczego nie należy zostawiać liści laurowych w zupie?

Na pewno zdarzyło ci się wyłowić z zupy twardy liść laurowy. Nie nadaje się on do jedzenia, dlatego z reguły odkładało się go z brzegu talerza. Pomimo gotowania, liście wawrzynu szlachetnego nie miękną, co więcej nadal mają bardzo ostre końce. Nawet kiedy liście laurowe są pokruszone lub zmiażdżone, nie łatwo je przełknąć. Czasem może dojść nawet do zakrztuszenia się nimi, a nawet poranienia przełyku, czy perforacji jelit.

Liście laurowe same w sobie nie mają szkodliwego wpływu na potrawę, a co za tym idzie zdrowia osoby, która ją spożyje. Zbyt długie gotowanie zupy z tą przyprawą nie wpływa również negatywnie na jej smak. Warto jednak uważać na to, by nie połknąć ich wraz z zupą. Dobrym sposobem będzie kontrolowanie, jak wiele liści wrzucasz do zupy, tak by po ugotowaniu można je w całości wyłowić.

Zobacz także:

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Woda po ziemniakach i drożdże. Domowe odsiwianie last minute »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4