Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta drobiowa to pyszna i prosta w przygotowaniu propozycja Wielkanocna, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W przeciwieństwie do galaret wieprzowych na nóżkach, ta jest bardzo szybka w przygotowaniu – wystarczy zaledwie godzina gotowania. Z pewnością będzie świetną przystawką wielkanocną dla zapracowanych, którzy chcą uniknąć wielogodzinnych przygotowań.
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 675
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 177
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 675
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 177
Składniki
Kurczaka umyj i przełóż do garnka. Dołóż obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie samodzielnie odchodzić od kości. Dodaj sól i pieprz.
Wywar zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Wystudzone mięso pokrój w nierówną kostkę lub paski. Marchewkę pokrój w grube plastry i wytnij z kilku z nich kształt kwiatów lub gwiazdek,
Żelatynę wymieszaj z 8 łyżkami wody. Mieszaninę przelej do ciepłego bulionu i dobrze wymieszaj.
Jajko ugotuj na twardo. Obierz i pokrój je w plastry, uważając, by nie skruszyć żółtka.
Do formy na galaretkę włóż najpierw plasterek marchewki, a następnie – centralnie – plasterek jajka. Z boku połóż małą gałązkę koperku. Uzupełnij foremkę oddzielonym wcześniej mięsem, układając je niezbyt ciasno.
Całość zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Odstaw galarety drobiowe do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Danie podawaj na zimno, najlepiej z dodatkiem octu.