Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galareta drobiowa to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska na Wielkanoc, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. W przeciwieństwie do galaret wieprzowych ta na nóżkach jest bardzo szybka w przygotowaniu – wystarczy zaledwie godzina gotowania. Z pewnością będzie świetną przystawką wielkanocną dla zapracowanych, którzy chcą uniknąć wielogodzinnych przygotowań.
W PRL-u ta przekąska była hitem na wszystkich prywatkach, urodzinach i imieninach. Chociaż obecnie galaretę mięsną przygotowuje się zdecydowanie rzadziej, ten wytrawny przysmak nadal znany jest w wielu regionach Polski. Można znaleźć go pod różnymi nazwami, od zimnych nóżek, przez galart, auszpik, po drygle, meduzę, czy zylc. To danie można przyrządzić zarówno w wersji wieprzowej, jak i drobiowej. Podobno przepis na galaretę pierwszy raz pojawił się już w 1518 rok.
Przepis na galaretkę drobiową jest prosty. Do przygotowania domowej galarety drobiowej, będziesz potrzebować całego kurczaka, warto zadbać o to, aby było dobrej jakości. Zadbaj o to, aby w gotowym daniu były dość spore kawałki mięsa, pamiętaj. Co dodać do galarety drobiowej? Zaopatrz się także w warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, seler, czy pietruszka. Warto dodać również por. Czym przyprawić galaretę wieprzową? Użyj klasycznych ziół, jak do rosołu. Przyprawy do galaretki drobiowej to najczęściej: liście laurowe, ziele angielskie, a także sól i czarny pieprz.
Ilość żelatyny potrzebnej do przygotowania galarety drobiowej, będzie różniła się w zależności od przepisu. My polecamy użycie ośmiu łyżeczek żelatyny.
Jeśli twoja galareta drobiowa nie stężała, jest to znak, że prawdopodobnie dodałeś zbyt mało mięsa lub żelatyny. Wówczas, najlepiej przełożyć ją ponownie do garnka, podgrzać i dodać nieco więcej żelatyny w proszku, a następnie ponownie przelać do wybranych pojemników czy miseczek.
Najczęstszym dodatkiem do galarety drobiowej jest oczywiście ocet. Miłośnikom nieco łagodniejszych smaków polecamy użycie soku z cytryny. Danie to świetnie smakować będzie również z kromką świeżego pieczywa z chrupiącą skórką. Taka potrawa świetnie będzie komponować się również z innymi klasykami, takimi jak sałatka jarzynowa.
Domową galaretę drobiową możesz zrobić w silikonowych foremkach, miseczkach, lub w jednym dużym naczyniu, a następnie kroić ją tuż przed podaniem. Jeśli chcesz zrobić galaretę drobiową na Wielkanoc, możesz przygotować ją w specjalnych foremkach, np. imitujących jajka.
Dekoracja galaretki drobiowej to najczęściej świeża zielenina, na przykład natka zielonej pietruszki lub koperek.
Jak najbardziej, domowa galareta drobiowa jest potrawą, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie. W jej składzie znajduje się sporo mięsa oraz naturalnego kolagenu. Spożywanie kolagenu jest niezwykle istotne dla zdrowia stawów. Co więcej, składnik ten korzystnie wpływa na kondycję skóry, sprawia, że jest bardziej elastyczna i napięta. Warto tu zaznaczyć, że produkcja kolagenu spada po 25 roku życia, dlatego, warto dostarczać go na przykład pod postacią mięsnych galaret. Kolagen wzmacnia także włosy i paznokcie.
Składniki
Przygotowanie galaretki drobiowej zacznij od umycia kurczaka i przełożenia go do garnka. Dołóż obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę, aż mięso zacznie samodzielnie odchodzić od kości. Dodaj sól i pieprz.
Wywar zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Wystudzone mięso pokrój w nierówną kostkę lub paski. Marchewkę pokrój w grube plastry i wytnij z kilku z nich kształt kwiatów lub gwiazdek,
Nasz przepis na galaretkę drobiową zawiera 8 łyżek żelatyny, wymieszaj je z 8 łyżkami wody. Mieszaninę przelej do ciepłego bulionu i dobrze wymieszaj.
Jajko ugotuj na twardo. Obierz i pokrój je w plastry, uważając, by nie skruszyć żółtka.
Do formy na galaretkę włóż najpierw plasterek marchewki, a następnie – centralnie – plasterek jajka. Z boku połóż małą gałązkę koperku. Uzupełnij foremkę oddzielonym wcześniej mięsem, układając je niezbyt ciasno.
Całość zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Odstaw galarety drobiowe do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Gotowe galaretki drobiowe podawaj na zimno, najlepiej z dodatkiem octu.