Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w omlecie

Schab w omlecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 17

Przepis wart wypróbowania: "Schab w omlecie"

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 kg schabu bez kości
  • sól
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanych ziół
  • 2 dag masła
  • musztarda
  • 10 dag boczku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • bukiet warzyw
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w omlecie

Przygotowanie

  1. Czas ok. 100 min; porcja – 570 kcal, cena 4 zł

  2. Marchewki oczyść starannie, opłucz, pokrój wzdłuż na ćwiartki. Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą oraz pieprzem. Ostrym nożem z długim ostrzem zrób podłużne nacięcia. Powkładaj w nie marchew.

  3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Obsmaż schab. Jajka wbij do miseczki, rozkłóć z solą oraz pieprzem. Dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Wlej jajka, poczekaj, aż się zetną. Przełóż omlet na drugą stronę, dosmaż. Przestudź.

  4. Podsmażone mięso posmaruj musztardą i owiń omletem. Na wie rzchu rozłóż pokrojony w plasterki boczek. Prze wiąż całość sznurkiem. Włóż do brytfanny, podlej winem i bulionem. Piecz w temp. 170 st. 60-70 minut.

  5. Powstały sos przelej do rondelka, zagęść mąką. Dopraw solą oraz pieprzem. Mięso pokrój w plastry, podawaj z sosem i ugotowanymi na parze warzywami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń