Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby schab był delikatny, soczysty i nie za suchy trzeba zamarynować. Stosuję tu domową mieszankę ziół prosto z ogrodu. Opiekam go na smalcu gęsim. Podaję go jako dodatek do kanapek lub na obiad w sosie pieczeniowym.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11448
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4074
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11448
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4074
Składniki
1. Schab płuczę. 2. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
3. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 4. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny. 5. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę oraz dodaję grzybki.
6. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem. 7. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry. 8. W międzyczasie do sosu wsypuję mąkę lub fix i podgrzewając go na małym ogniu mieszam trzepaczką. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje wkładam plastry schabu i podgrzewam je w sosie. 9. Podaję pokrojony w plastry z kaszą , szagówkami lub pyrkami.