Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w przyprawach

Schab w przyprawach

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 1097

Dodano:

Odsłon: 9435

Żeby schab był delikatny, soczysty i nie za suchy trzeba zamarynować. Stosuję tu domową mieszankę ziół prosto z ogrodu. Opiekam go na smalcu gęsim. Podaję go jako dodatek do kanapek lub na obiad w sosie pieczeniowym.

Składniki

  • Schab w kawałku (1kg)
  • Cebula (1 szt.)
  • Suszone grzybki (garść)
  • Rosół lub bulion (200-300ml)
  • Czerwone wino wytrawne (2-3 kieliszki)
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, majeranek, rozmaryn, tymianek, cząber, papryka ostra, słodka, gorczyca, czubryca czerwona, czosnek suszony.
  • Mąka wrocławska (kilka łyżek do zaciągnięcia sosu) lub fix sos pieczeniowy.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Schab płuczę.
    2. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.

  2. 3. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi.
    4. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny.
    5. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę oraz dodaję grzybki.

  3. 6. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem.
    7. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.
    8. W międzyczasie do sosu wsypuję mąkę lub fix i podgrzewając go na małym ogniu mieszam trzepaczką. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje wkładam plastry schabu i podgrzewam je w sosie.
    9. Podaję pokrojony w plastry z kaszą , szagówkami lub pyrkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 04 października 2019 Apetyczny kawał "mięcha" - mi pasuje w każdej wersji: i na ciepło i na zimno, z chlebem, ziemniakami lub kaszą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń