Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie cebulowym to przepyszne polskie danie, które łączy w sobie kruche i bardzo delikatne w smaku kawałki schabu z aromatycznym, dość intensywnym w smaku sosem cebulowym. To danie obiadowe idealnie zestawia się z różnego rodzaju kaszami, ale i pampuchami.
patelnia, talerz, nóż, deska do krojenia
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22421
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14461
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43578
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22421
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14461
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43578
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Składniki
Schab podziel na 4 kotlety i każdy plaster rozbij delikatnie tłuczkiem do około 1 centymetra grubości. Kotlety dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż mięso przez ok. 5 minut z każdej strony do zarumienienia się. Podsmażone kotlety odłóż na talerz.
Pokrój cebulę w piórka i przerzuć na tę samą patelnię, na której zostały przyrządzone kotlety i smaż do złocistego koloru. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do cebuli i smaż dodatkową minutę.
Gdy cebula już będzie podsmażona, wlej na patelnię szklankę bulionu warzywnego oraz dorzuć schab z talerzyków. Dodaj również liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę musztardy. Mięso duś pod przykryciem na małym ogniu, aż do uzyskania miękkości, przez ok. 25-30 minut.
Gdy bulion już nieco odparuje, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę masła bezpośrednio do sosu oraz śmietankę 18% dla uzyskania kremowego, pysznego smaku i energicznie wymieszaj składniki.
Schab podawaj z pampuchami, kaszą lub ziemniakami.