Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie cebulowym to przepyszne polskie danie, które łączy w sobie kruche i bardzo delikatne w smaku kawałki schabu z aromatycznym, dość intensywnym w smaku sosem cebulowym. To danie obiadowe idealnie zestawia się z różnego rodzaju kaszami, ale i pampuchami.
patelnia, talerz, nóż, deska do krojenia
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4442
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4442
Składniki
Schab podziel na 4 kotlety i każdy plaster rozbij delikatnie tłuczkiem do około 1 centymetra grubości. Kotlety dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż mięso przez ok. 5 minut z każdej strony do zarumienienia się. Podsmażone kotlety odłóż na talerz.
Pokrój cebulę w piórka i przerzuć na tę samą patelnię, na której zostały przyrządzone kotlety i smaż do złocistego koloru. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do cebuli i smaż dodatkową minutę.
Gdy cebula już będzie podsmażona, wlej na patelnię szklankę bulionu warzywnego oraz dorzuć schab z talerzyków. Dodaj również liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę musztardy. Mięso duś pod przykryciem na małym ogniu, aż do uzyskania miękkości, przez ok. 25-30 minut.
Gdy bulion już nieco odparuje, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę masła bezpośrednio do sosu oraz śmietankę 18% dla uzyskania kremowego, pysznego smaku i energicznie wymieszaj składniki.
Schab podawaj z pampuchami, kaszą lub ziemniakami.