Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie cebulowym to przepyszne polskie danie, które łączy w sobie kruche i bardzo delikatne w smaku kawałki schabu z aromatycznym, dość intensywnym w smaku sosem cebulowym. To danie obiadowe idealnie zestawia się z różnego rodzaju kaszami, ale i pampuchami.
patelnia, talerz, nóż, deska do krojenia
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8697
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10317
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4681
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Schab podziel na 4 kotlety i każdy plaster rozbij delikatnie tłuczkiem do około 1 centymetra grubości. Kotlety dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż mięso przez ok. 5 minut z każdej strony do zarumienienia się. Podsmażone kotlety odłóż na talerz.
Pokrój cebulę w piórka i przerzuć na tę samą patelnię, na której zostały przyrządzone kotlety i smaż do złocistego koloru. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do cebuli i smaż dodatkową minutę.
Gdy cebula już będzie podsmażona, wlej na patelnię szklankę bulionu warzywnego oraz dorzuć schab z talerzyków. Dodaj również liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę musztardy. Mięso duś pod przykryciem na małym ogniu, aż do uzyskania miękkości, przez ok. 25-30 minut.
Gdy bulion już nieco odparuje, dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę masła bezpośrednio do sosu oraz śmietankę 18% dla uzyskania kremowego, pysznego smaku i energicznie wymieszaj składniki.
Schab podawaj z pampuchami, kaszą lub ziemniakami.