Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, miękki schab w sosie cebulowym to wariant uwielbianych przez wielu kotletów z wieprzowiny – zdrowszy, a nie mniej smaczny niż schabowe smażone w panierce. Możesz zaserwować go z każdym dodatkiem np. z ziemniaczanym purée.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358715
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 687
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358715
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 687
Składniki
Podziel schab na 3 jednakowe plastry i lekko rozbij je z tłuczkiem (aby mięso nie pryskało, rozbij je przez kawałek folii spożywczej). Oprósz mięso z obu stron solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Odłóż na czas przygotowania warzyw.
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Posiekaj drobno obrane ząbki czosnku. Zeszkli cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Zdejmij warzywa z patelni.
Dołóż na patelnię trochę masła i obsmaż plastry schabu – 2-3 minuty po każdej ze stron.
Z powrotem przełóż na patelnię warzywa i zalej 500 ml gorącego bulionu wymieszanego z musztardą. Duś schab pod przykryciem przez około 60-90 minut – aż mięso stanie się zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.
Wlej na patelnię śmietanę kremówkę. Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, dodaj także skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj sos na patelni. Duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprósz mięso posiekanym tymiankiem.