Dania główne Przepis na:
Schab w sosie grzybowym

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3917
Dodano: 11.09.2015
Odsłon: 4542
Składniki
- 10 plastrów schabu
- 1 szkl suszonych podgrzybków
- 2 łyżki ostrego ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok 2 szkl zimnej wody
- sól i pieprz
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Schab oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu ok 2 minut z każdej strony. Mięso powinno się mocno zarumienić.
-
Grzyby zalewamy wodą dzień wcześniej, aby napęczniały. Podsmażone plastry schabu układamy w wysokim rondlu i zalewamy wodą z grzybami (odkładamy ok 3 łyżek wody). Mięso gotujemy ok 30 minut bez przykrycia. Gdy sos się zredukuje o połowę, dodajemy pozostawione wcześniej 3 łyżki wody wymieszane z mąką i sos sojowy. Całość jeszcze chwilę trzymamy na niewielkim ogniu.
-
Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzone mięso najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i surówką z kapusty lub z ogórkiem kiszonym.
SMACZNEGO :-)
Komentarze do przepisu (2)

ErJot 06 marca 2018Zgłoś do usunięcia
Apetyczne mięsko ale kaszy z grzybami nic nie przebije:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 12 września 2015Zgłoś do usunięcia
Przesmacznie się prezentuje, a że też tak smakuje, to nie ulega wątpliwości :)29 Kto głosował? | Odpowiedz