Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab z rękawa z cebulą

Schab z rękawa z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4740

Dodano:

Odsłon: 3272

Pyszna, pieczona wieprzowina z dodatkiem cebuli, to propozycja dla tych, którzy lubią dobrze zjeść ;)

Składniki

  • schab bez kości 1000 g
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny 2/3 łyżeczki
  • sól morska 2/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • cebula 3-4 szt
  • śmietana 30 % 1/2 szklanki
  • rozmaryn 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oliwę wymieszać z sosem, miodem, solą i rozmarynem. Mięso umyć , osuszyć i obtoczyć w marynacie. Pozostawić w lodówce na całą noc.

  2. Następnie rozgrzać patelnię i przełożyć mięso. Obsmażać przez kilka minut z każdej strony. Następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę i dusić przez ok. 10 min. Mięso razem z cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

  3. Najpierw piec przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni, a następnie przez ok. 80 min. w temp. 180 stopni. na ok. 10 minut przed wyciągnięciem mięsa z piekarnika rozciąć rękaw, by mięso się zarumieniło. Upieczone mięso wyciągnąć, a do cebuli i powstałego sosu wlać kremówkę. Mięso podawać z zagęszczonym sosem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń